Marko Škop

Marko Škop (Slovensko)

Narodil sa roku v 1974 v Prešove. Absolvoval žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a potom dokumentárnu tvorbu na bratislavskej VŠMU. Spoločne s kameramanom Jánom Melišom a strihačom Františkom Krähenbielom založil produkčnú spoločnosť ARTILERIA, ktorá je podpísaná pod všetkými jeho filmami a tiež pod filmami iných slovenských tvorcov. V roku 2006 bol na MFF v Karlových Varoch uvedený jeho dokument Iné svety, ktorý získal Divácku cenu a Zvláštne uznanie poroty. Ďalší dokument Marka Škopa Osadné sa dostal do výberu prestížneho festivalu dokumentárnych filmov v Amsterdame IDFA, získal nomináciu na Griersonovu cenu na britskom filmovom festivale BFI London a odniesol si Cenu pre najlepší dokument na festivale v Karlových Varoch. V roku 2015 bol do kín uvedený jeho hraný debut Eva Nová. Tento film získal slovenskú národnú filmovú cenu Slnko v sieti a dostalo sa mu uznania aj v zahraničí (okrem iného i cena FIPRESCI na MFF v Toronte). Jeho zatiaľ posledný hraný film Nech je svetlo získal Cenu za najlepší mužský herecký výkon (Milan Ondrík) a Zvláštne uznanie Ekumenickej poroty na MFF Karlovy Vary 2019. Marko Škop žije striedavo na Slovensku a v Chorvátsku, kde sa tiež venuje réžii.

Filmografia

  • Nech je svetlo
    2019
  • Eva Nová
    2015
  • Osadné
    2009
  • Iné svety
    2006
  • Slávnosť osamelej palmy
    2005
  • Rómsky dom
    2001
  • Ochrana úradu
    1999

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít