Ivana Pauerová Miloševičová

Ivana Pauerová Miloševičová (Česko)

Narodila v roku 1976 v Sarajeve v Bosne a Hercegovine. Absolvovala Fakultu humanitných štúdií UK a FAMU, odbor dokumentárna tvorba.
Vo svojom absolventskom filme Nikdy nebylo líp sa po desiatich rokoch života v emigrácii vydala na cestu do Bosny a Hercegoviny. Priamočiaro rozprávaný cestovný denník je zložený z mini-profilov rôznorodých obyvateľov. Má ambíciu byť mapou dejinne sociálne i politicky rozdelenej krajiny. Snímka nadčasovo skúma otázku identity a emigrácie, pevnú previazanosť človeka s miestom jeho narodenia i schopnosť nájsť svoj nový životný priestor.
Vo svojom filme Dámy v bílém režisérka podnikla so štábom cestu na Kubu, aby sa tu stretla so ženami z organizácie Damas de Blanco (Dámy v bielom), ktorým Castrova diktatúra na jar roku 2003 zavrela manželov, otcov a bratov za protištátnu činnosť . Miloševičová používa metódy cinema-verité, dôležitá je tvár a osoba hrdinky, kontextualizácia je ponechaná na divákovi. Natáčanie filmu, ktorý koprodukovala česká humanitárna organizácia Člověk v tísni, prebiehalo vo väčšine prípadov v utajení a za veľmi sťažených podmienok. A napriek tomu, že bol štáb nakoniec zatknutý a vyhostený z krajiny, sa mu podarilo zachytiť mnoho autentických rozhovorov s hlavnými predstaviteľkami organizácie.
V ČT stála pri zrode projektov ako sú napr. Šmejdi, Dobrodružství archeologie, Dokolakolem. Pre cyklus autorských dokumentov Český žurnál natočila Deti štátu, v ktorom sa pokúsila nahliadnuť na to, ako funguje nórsky systém ochrany detí Barnevernet.

Filmografia

  • Svéráz českého rybolovu
    2021
  • Dámy v bílém
    2008
  • Nikdy Nebylo Líp
    2006
  • Den E
    2004
  • Zákulisí slov
    2004

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít