Fotografia nie je k dispozícii.

Bert Haanstra (Holandsko)

Bert Haanstra sa narodil v roku 1916 v meste Holten v Holandsku, profesionálnom filmárom sa stal v roku 1947. Medzinárodný ohlas si získal krátkym dokumentárnym snímkom Spiegel van Holland / Zrkadlo Holandska, za ktorý dostal Grand Prix za krátky film na festivale v Cannes v roku 1951. V päťdesiatych rokoch natočil šesť filmov pre koncern Shell, okrem iného aj snímku Strijd zonder Eind / Nepriateľský svet (1955) o hmyze šíriacom smrteľné choroby a o boji s nim. V roku 1958 získala jeho snímka Glas / Sklo a sklári, filmová improvizácia natočená v sklárni, Oskara za najlepší krátky dokument. Natočil aj niekoľko hraných filmov. Fanfare / Dychovka, komédia odohrávajúca sa v malej holandskej dedinke, je podľa návštevnosti druhým najpopulárnejším filmom v Holandsku. Vo svojich krátkych a celovečerných dokumentoch, ako sú Alleman / Kráľovstvo pri mori či Stem van het water / Hlas vody, sa Haanstra zamýšľa nad Holandskom a jeho obyvateľmi. Vďaka svojim filmom sa stal jedným z najobľúbenejších filmárov v dejinách holandskej kinematografie - snímku Kráľovstvo pri mori videlo v kinách dvadsať percent holandskej populácie. V sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch sa Haanstra zaoberal novou témou. Natočil niekoľko filmov o zvieratách. V celovečernom dokumente Bij de beesten af ​​/ Veľká kniha života (1973), na ktorom spolupracoval okrem iných aj s Jane Goodallovou, porovnal správanie zvierat so správaním ľudí. Celkom získal takmer stovku ocenení. Zomrel v roku 1997 v Hilversume.

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít