Fotografia nie je k dispozícii.

Ivan Húšťava (Slovensko)

Ivan Húšťava je slovenský režisér a dokumentarista. Absolvoval odbor dramaturgie a scenáristiky na FAMU v Prahe (1960). Začínal ako redaktor a režisér spravodajských a dokumentárnych filmov v Štúdiu krátkych filmov Bratislava. V roku 1966 nakrútil experimentálny krátky film Pochod, ktorý spolu s hudobnými televíznymi filmami Aleluja (1968) a Tradicionál 69 (1969) boli po roku 1969 zakázané. V roku 1968 sa podieľal na realizácii celovečerného dokumentu zachytávajúceho obdobie demokratizačného procesu v Československu Čas, ktorý žijeme. Pre Československú televíziu Bratislava nakrútil dokumenty o významných slovenských umelcoch Človek s fotoaparátom (1968), Putovanie za tvorbou maliara Petra Matejku (1973), Maliar Nevan (1973). V roku 1978 nakrútil svoj prvý dlhometrážny hraný film Sneh pod nohami. V rokoch 1980 -1989 bol v Slovenskej filmovej tvorbe vedúcim tvorivo-výrobnej skupiny zameranej na tvorbu hraných filmov pre deti a mládež. Od roku 1990 pracoval v slobodnom povolaní. Venoval sa predovšetkým tvorbe dokumentárnych filmov so zdravotníckou tematikou, ale aj tvorbe televíznych dokumentov o významných osobnostiach Slovenska - Dáma s fotoaparátom (1998), Vianoce môjho detstva (1998), Dni, týždne, mesiace a roky Milana Dobeša (1998), Jozef Mokoš a jeho lásky (2000), Rabín Chatam Sofer (2001) a i. V rokoch 1996 - 2001 pracoval ako hlavný dramaturg tvorby dokumentárnych filmov v Slovenskej televízii Bratislava.

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít