Juraj Herz (Slovensko)

Juraj Herz (*1934, Kežmarok - 2018) študoval na Akadémii múzických umení v Prahe, kde v roku 1958 absolvoval štúdium réžie a herectva na Katedre bábkoherectva. Od tej doby žil v Česku. Patrí medzi legendy československej kinematografie. Do sveta filmu vstúpil pred viac ako polstoročím ako originálny tvorca, ktorý sa s rovnakou istotou a eleganciou pohybuje na poli psychologickej drámy, komédie, tragickej grotesky a pôsobivých príbehov s tajomnou atmosférou. Ako pomocný režisér sa podieľal na oscarovom filme Obchod na korze, kde si aj zahral. V roku 1987 emigroval do Nemecka, kde nakrúcal filmy a seriály pre nemecké, rakúske, francúzske a americké televízne spoločnosti. Medzi jeho kultové filmy patrí Spalovač mrtvol (1968), Sladké hry minulého leta (1969), Petrolejové lampy (1971). Za filmovú tvorbu získal nespočetný rad domácich a zahraničných ocenení, vrátane cien z festivalov v Karlových Varoch, v Monte Carle, v Chicagu.

Filmografia

  • Slovensko 2.0
    2014
  • Habermannův mlýn
    2010
  • T.M.A.
    2009
  • Dívka a kouzelník
    2008
  • Miluj bližního svého
    2005
  • Černí baroni
    2004
  • Tajné sny
    2004
  • Politik a herečka
    2001
  • Blboun
    2001
  • Černí andělé
    2001
  • Experiment
    2001
  • Sperling und das schlafende Mädchen
    1998
  • Maigret a hlava muže
    1996
  • Maigret klade past
    1996
  • Pasáž
    1996
  • Lara - Meine Jahre mit Boris Pasternak
    1994
  • Vision 2000
    1993
  • Císařovy nové šaty
    1993
  • Hloupá Augustina
    1993
  • Die Drahtseilbahn
    1991
  • Maigret
    1991
  • Wolfgang A. Mozart
    1991
  • Žabí princ
    1991
  • August '39
    1988
  • Liebe ist stärker als der Tod
    1988
  • Gagman
    1987
  • Přezůvky štěstí
    1986
  • Zastihla mě noc
    1985
  • Sladké starosti
    1984
  • Straka v hrsti
    1983
  • Buldoci a třešně
    1983
  • Upír z Feratu
    1981
  • Křehké vztahy
    1979
  • Deváté srdce
    1978
  • Panna a netvor
    1978
  • Den pro mou lásku
    1976
  • Holka na zabití
    1975
  • Holky z porcelánu
    1974
  • Toulavý Engelbert
    1973
  • Dotek motýla
    1972
  • Morgiana
    1972
  • Pekař Vilém a sličná Naďa
    1972
  • Petrolejové lampy
    1971
  • Noční můry
    1970
  • Sladké hry minulého léta
    1969
  • Spalovač mrtvol
    1968
  • Kulhavý ďábel
    1968
  • Znamení Raka
    1966
  • Sběrné surovosti
    1965

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít