Scéna z filmu Vlk z Královských Vinohrad
Scéna z filmu Vlk z Královských Vinohrad
Scéna z filmu Vlk z Královských Vinohrad
Scéna z filmu Vlk z Královských Vinohrad
Scéna z filmu Vlk z Královských Vinohrad

Vlk z Královských Vinohrad

Réžia
Rok výroby 
2016
Krajina pôvodu
  • Česko
  • Slovensko
Minutáž
68min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Rozviate a úprimné rozprávanie o svojom živote prináša jedna z najoriginálnejších postáv českého filmu a legendárneho tvorcu českej novej vlny – režisér Jan Němec. Posledný film tohto režiséra vychádza voľne z autorovej poviedkovej knihy Nepodávej ruku číšníkovi. Ústredným bodom rozprávania sú udalosti roku 1968 a cesta Johna Jana alias Jana Němca na festival v Cannes, kde mali traja zástupcovia českej novej vlny šancu získať Zlatú palmu. Ľavicoví francúzski filmári na čele s Jean-Lucom Godardom ale pod vplyvom revolučných študentských búrok festivalovú súťaž predčasne ukončili. Osudovú ranu potom Němcovej sľubnej medzinárodnej kariére zasadil príjazd ruských tankov do Prahy v roku 1968; nasledovala komplikovaná cesta do exilu a slávny porevolučný návrat.

Dokončenia filmu Vlk z Královských Vinohrad sa Němec bohužiaľ nedožil. Dokončovacích prac sa ujal pomocný režisér Tomáš Klein spolu s dramaturgom a kreatívnym producentom Jakubom Felcmanom a strihačom Josefom Krajbichom, s ktorým Němec pracoval na hrubom strihu. Kameramanom snímky bol Němcov dlhoročný spolupracovník Jiří Maxa. Dokončenie filmu prebiehalo za pomoci Němcovej manželky - Ivy Ruszelákovej.

Detail filmu

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít