Scéna z filmu Môj neznámy vojak
Scéna z filmu Môj neznámy vojak
Scéna z filmu Môj neznámy vojak
Scéna z filmu Môj neznámy vojak
Scéna z filmu Môj neznámy vojak
Scéna z filmu Môj neznámy vojak

Môj neznámy vojak

Réžia
Rok výroby 
2018
Krajina pôvodu
  • Česko
  • Lotyšsko
  • Slovensko
Minutáž
75min 
Zvukové stopy 

Okupácia Československa v roku 1968 predstavená cez mikropríbehy. Režisérka tohto dokumentu - Ukrajinka žijúca v Prahe Anna Kryvenko sa pokúša nájsť svoju identitu spolu s odhaľovaním identity muža vystrihnutého z rodinných fotografií – vojaka, ktorý po návrate z operácie Dunaj spáchal samovraždu.

Pri pátraní po osude svojho prastrýka sa autorka dotýka tém ako je fragmentácia osobnej aj národnej pamäti, dedičná vina, výklad histórie, mediálnej manipulácie, vzťah k dnešnému Rusku, ale aj vzťah Čechov a Slovákov k cudzincom. Za filmom Môj neznámy vojak sa skrýva potlačená rodinná história - konkrétne história režisérkinej vlastnej rodiny. Pri návšteve príbuzných na Ukrajine objavila fotoalbumy, v ktorých bola zo starých fotografií vystrihnutá jedna postava. Trvalo nejakú dobu, kým sa dopátrala aspoň k fragmentom príbehu, ktorý sa jej rodina pokúsila vymazať: Je to príbeh jej prastrýka, jedného z vojakov sovietskych okupačných armád, ktoré násilne vtrhli do Československa v roku 1968. Nedokázal uniesť svoju vinu a po návrate domov na Ukrajinu spáchal samovraždu. Mohol by to byť príbeh ktoréhokoľvek z mladých vojakov, ktorí stáli v auguste 1968 v Československu na tankoch... Režisérka si kladie otázky o tom, ako sa stane človek v mašinérii vojny a globálnych mocenských bojov okupantom, a aké to má pre neho dôsledky.


Anglickú verziu snímky môžete vidieť tu.

Detail filmu

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít