Scéna z filmu Svet podľa Daliborka
Scéna z filmu Svet podľa Daliborka
Scéna z filmu Svet podľa Daliborka
Scéna z filmu Svet podľa Daliborka
Scéna z filmu Svet podľa Daliborka

Svet podľa Daliborka

Réžia
Rok výroby 
2017
Krajina pôvodu
  • Česko
  • Slovensko
Minutáž
108min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Štylizovaný portrét autentického českého neonacistu, ktorý neznáša svoj život, ale nevie, čo by mal zmeniť. Absurdná a ľadovo mrazivá tragikomédia približuje radikálny svetonázor „obyčajných slušných ľudí“. Príčinou extrémizmu tak ani nemusí byť ideológia, ale skôr nevzdelanosť, sexuálna frustrácia či zlá sociálna situácia v regióne.

Svet podľa Daliborka je portrétom autentického českého muža z Prostějova, ktorého štáb Víta Klusáka sledoval počas dvoch rokov. Dalibor K. pracuje ako lakýrnik vo fabrike, natáča amatérske horory, skladá piesne a je neonacista. Blíži sa k štyridsiatke, no stále žije so svojou mamou, nenávidí svoju prácu, rómov, Židov, utečencov, homosexuálov, Merkelovú, pavúky a zubára. Ešte pred aktuálnou vlnou YouTuberov sa jeho domáce video s vystreľovacím obuškom stalo hitom českého internetu. Dalibor i ostatné postavy filmu sú úplne autentické. Nachádzajú sa vo svojom prirodzenom prostredí, jednajú a hovoria výhradne za seba. V tomto zmysle sa jedná o dokumentárny film. Snímanie a réžia však vychádzajú z postupov hraného filmu.

Film bohužiaľ nie je k dispozícii :(

Je nám ľúto, ale tento film nie je vo Vašej krajine k dispozícií.

Detail filmu

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít