Scéna z filmu 1989: Z dopisů psaných přes železnou oponu
Scéna z filmu 1989: Z dopisů psaných přes železnou oponu
Scéna z filmu 1989: Z dopisů psaných přes železnou oponu
Zdielať cez
  • Facebook
  • Twitter

1989: Z dopisů psaných přes železnou oponu

Réžia
Rok výroby 
2019
Krajina pôvodu
  • Česko
Minutáž
44min 
Zvukové stopy 

21-ročný Petr Kořínek z Pardubíc, rád počúva underground, číta samizdaty a v škole má problémy kvôli svojim dlhým vlasom. Ale hlavne sníva o emigrácii. Je totiž začiatok roku 1989 a nič nenaznačuje, že by sa v komunistickom Československu mohol dočkať slobody. „Neviem si predstaviť, že by som v tom policajnom štáte, kde o mojom živote rozhoduje stále niekto iný, žil ďalej,“ píše rodičom v liste, ktorý vhodí do schránky tesne pred tím, než 7. februára 1989 nastúpi na vlak do Paríža. Po pár ťažkých mesiacoch v utečeneckom tábore nakoniec dostane pas, nájde si prácu a zoznámi sa s čelným predstaviteľom českého exilu Pavlom Tigridom. Napriek tomu sa len ťažko zmieruje s tým, že možno už nikdy neuvidí rodičov, ani kamaráta Martina, s ktorým si pravidelne píše. Aspoň na diaľku tak spolu prežívajú pomalý rozpad sovietskeho bloku, pád Berlínskeho múru a nakoniec aj študentské demonštrácie, ktoré povedú až k Nežnej revolúcii. Nádej sa tu mieša s obavami z neistej budúcnosti.
Petrove listy najbližším, sú kľúčovým prvkom filmu Karla Strachotu, o fenoméne emigrácie. Kombináciu listov, archívnych záberov a dobových fotografií umocňujú kresby, animácie, ale hlavne výrazná hudba.

Film bohužiaľ nie je k dispozícii :(

V našom aktuálnom programe ale objavíte ďalšie skvelé filmy.

Detail filmu

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít