Scéna z filmu Funeral
Scéna z filmu Funeral
Scéna z filmu Funeral

Funeral

Réžia
Rok výroby 
2016
Krajina pôvodu
  • Česko
Minutáž
10min 

Pri dlhšom pobyte v hnedouhoľnom mosteckom dištrikte sa môže ľahko stať, že vám tá krajina prirastie k srdcu a naozaj sa vám začne páčiť. Aj keď viete, že tá zvláštna a neprirodzená krása je dôsledkom desaťročí brutálnych a neľútostných rozhodnutí, ekonomických záujmov štátu a ťažobných spoločností, patriacich dnešným uhľobarónom. Vo filme okrem krajiny vystupuje aj autor a performer v jednej osobe. Pred kamerou improvizuje vymýšľanie post-industriálnych land-artových inštalácií a performancií, a zároveň sa vysporadúva s následkami týchto situácií, vytrhnutých z navyknutých kauzalít a stereotypov. Protagonista je teda zároveň reálnou aj fiktívnou postavou a inscenuje pomyselné pohrebné slávnosti pre domorodcov i uhlíkom nasiaknutú Podkrušnohorskú krajinu. Pôvodný aktivisticko-ekologický zámer filmu sa počas intenzívneho pobytu v krajine zmenil na surreálnu koláž ambivalentných, inštruktážnych scén a živých obrazov, kritizujúcich spôsob ľudského zaobchádzania s krajinou.

Detail filmu

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít