Scéna z filmu Provinčné mestečko E
Scéna z filmu Provinčné mestečko E
Scéna z filmu Provinčné mestečko E
Scéna z filmu Provinčné mestečko E

Provinčné mestečko E

Réžia
Rok výroby 
2019
Krajina pôvodu
  • Rusko
  • Česko
  • Nemecko
Minutáž
83min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Elnya je prvé ruské mesto oslobodené od nacistických vojsk a putinovská štátna propaganda toto „víťazstvo“ často zneužíva na vlastnú manipuláciu. Tento proces filmári zachytili počas trojročného natáčania mesta a jeho obyvateľov.

V malom ruskom meste Elnya na samom západe krajiny sa nič moc zaujímavého nedeje. Miestni ho hromadne opúšťajú a tí, ktorí zostali, majú len málo životných radostí. Odkaz Veľkej vlasteneckej vojny tu stále silne rezonuje. V začiatkoch vojny nechal Stalin mesto - za cenu obrovských strát na životoch - symbolicky oslobodiť, aby svojmu ľudu vdýchol nádej a posilnil ducha hrdinstva. Putinovská garnitúra s jej agresívnou politikou sa tento fakt snaží využiť na to, aby v malomeste, ktoré sa stalo symbolom víťazstva nad fašizmom, získavala podporu obyvateľov.

Snímka zobrazuje ako nezacelená trauma z vojny presakuje naprieč generáciami, formuje spoločenský život obyčajných Rusov a pomocou politickej propagandy voľne prechádza do nenávisti k súčasnému "fašistickému" Západu.

Režisér o svojom filme na dok.revue

Detail filmu

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít