Scéna z filmu Pavúk: horolezec storočia
Scéna z filmu Pavúk: horolezec storočia
Scéna z filmu Pavúk: horolezec storočia
Scéna z filmu Pavúk: horolezec storočia

Pavúk: horolezec storočia

Réžia
Rok výroby 
2018
Krajina pôvodu
  • Slovensko
Minutáž
80min 
Zvukové stopy 

Portrét kontroverznej osobnosti slovenského horolezectva Pavla Pochylého (1945 – 2000), prezývaného Pavúk, ktorého horolezecký časopis Jamesák in memoriam zvolili za horolezca storočia. Riadil sa krédom, že nemožné je len jednou z možností a jeho životný príbeh dodnes vyráža dych. Horolezectvo má svoju terminológiu. Stavovskú reč, ktorou označuje použitý materiál a aj štýl lezenia. Lezenie samotné, rieši tzv. problém. Platí pre pomenovanie nedosiahnuteľného cieľa, ktorý v danom historickom období predstavuje najvýznamnejšiu výzvu. Pavel Pochylý žil v zlatej ére horolezectva, v čase, keď v Tatrách ešte bolo čo riešiť. Za skutočnosť, že priestor pre problémy sa v našich horách zúžil, môže vo veľkej miere práve on - tým, že všetky najvýznamnejšie výzvy tatranských stien vyriešil. Každú náročnú stenu a problém zdolal tým najťažším horolezeckým výstupom. Jediným problémom však ostal on sám. Trikrát sedel vo väzení, pretože zákony ho nezaujímali. Naposledy v Leopoldove, kde sa v revolučnom roku 1989 stal hovorcom väzňov.

Detail filmu

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít