Scéna z filmu Gorbačov. Raj
Scéna z filmu Gorbačov. Raj
Scéna z filmu Gorbačov. Raj
Scéna z filmu Gorbačov. Raj
Scéna z filmu Gorbačov. Raj

Gorbačov. Raj

Réžia
Rok výroby 
2020
Krajina pôvodu
  • Česko
  • Lotyšsko
Minutáž
105min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Deväťdesiatročný Michail Gorbačov žije v pomerne skromnom dome na okraji Moskvy, kde čaká na prijatie do panteonu najvýznamnejších osobností 20. storočia. Aspoň v Rusku, kde je stále vnímaný ako kontroverzná postava. Súd nad Gorbačovom vynesú dejiny, vo filme však starý muž predkladá svoju vlastnú konečnú výpoveď, v ktorej s melanchóliou i humorom bilancuje svoj život a kariéru.

Film Vitalija Manského je aktuálnym a intímnym portrétom muža, ktorý svojimi rozhodnutiami zmenil svet. Počas krátkeho obdobia, keď bol Michail Gorbačov pri moci (1985-1991), došlo k rozpadu veľkej sovietskej ríše. Gorbačov bol architektom Glasnosti a Perestrojky – politických krokov, ktoré dali obyvateľom zeme, prezívanej americkým prezidentom Reganom „Ríša zla“, šancu žiť slobodne. Michail Gorbačov zrútil Berlínsky múr. Za Gorbačovovej vlády ale tiež vybuchol reaktor v jadrovej elektrárni v Černobyle. Počas jeho vlády zomrelo veľa občanov pobaltských republík usilujúcich sa o nezávislosť, sovietska armáda potlačila nespokojnosť v Tbilisi aj pokojné demonštrácie v Baku. Za Gorbačovovej éry sa zrútil a rozpadol Sovietsky zväz, čo mu neodpustilo mnoho jeho krajanov. S týmto bremenom minulosti dožíva osamelý muž (nar. roku 1931) svoje posledné roky v dome na moskovskom predmestí, kam ako jedného z mála hostí vpustil režiséra Vitalija Manského.

V spolupráci s

  • Artcam
  • Filmtopia

Film bohužiaľ nie je k dispozícii :(

Je nám ľúto, ale tento film nie je vo Vašej krajine k dispozícií.

Detail filmu

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít