Scéna z filmu Sovietsky človek
Scéna z filmu Sovietsky človek

Sovietsky človek

Réžia
Rok výroby 
2020
Krajina pôvodu
  • Lotyšsko
Minutáž
71min 
Zvukové stopy 
Titulky 

V januári 1991, v posledných dňoch ZSSR, Ústredná televízia v Moskve zhromaždila mladých ľudí z pätnástich sovietskych republík, aby sa ich spýtala, ako vidí svoju budúcnosť v „spoľahlivej záruke priateľstva národov“, ako to nazývala sovietska hymna. Niektorí z opýtaných mali dosť odvahy, aby otvorene volali po rozpade "príšernej ZSSR" a chceli nechať totalitu za sebou. Po viac ako 25 rokoch tí samí ľudia, teraz už dospelí, počujú Vladimíra Putina nazývať rozpad ZSSR „najväčšou geopolitickou tragédiou 20.storočia“ a vidia tak vracajúce sa znaky a rétoriku totalitnej éry, a tiež niektoré z nepekných rysov druhu Homo Sovieticus v mysli a postojoch ľudí. S pomocou protagonistov - figurantov onoho historického televízneho programu, režisér filmu Ivo Briedis mapuje symptómy totalitnej mysle zvonka aj vo vnútri nás.

Film bohužiaľ nie je k dispozícii :(

Je nám ľúto, ale tento film nie je vo Vašej krajine k dispozícií.

Detail filmu

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít