Zdielať cez
  • Facebook
  • Twitter

Slovenská čítanka: Mila Haugová

Réžia
Rok výroby 
2022
Krajina pôvodu
  • Česko
  • Slovensko
Minutáž
8min 
Zvukové stopy 

Mila Haugová sa narodila v Budapešti. Vyštudovala Vysokú školu poľnohospodársku v Nitre a pracovala ako agronómka, neskôr ako učiteľka. Po okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy emigrovala do Kanady, skadiaľ sa však po roku vrátila do vlasti. V roku 1972 sa presťahovala do Bratislavy, v rokoch 1986–1996 pracovala ako redaktorka v časopise Romboid. V súčasnosti žije v Bratislave. Prvé diela začala uverejňovať v roku 1976 v časopise Nové slovo, knižne debutovala v roku 1980 zbierkou básní Hrdzavá hlina. Vo svojich dielach zachytáva každodenné udalosti, tragické okamihy blízkych, partnerské vzťahy, ich krehkosť a prípadný rozpad. Časť jej tvorby je ovplyvnená maľbami jej životného druha Petra Ondreičku. Zameriavala sa na jednoznačne ženskú poéziu plnú vyjadrovania citov i za cenu, že sa tým stupňuje zraniteľnosť a krehkosť človeka. Autorka viac než dvadsiatich zbierok poézie, najprekladanejšia slovenská poetka vydala v roku 2019 dokument zo svojich denníkových záznamov – od osobných, cestovateľských až po rastlinné - Archívy priestorov. Dokonalé zviera(nie) (2023) býva opisovaný ako jej opus magnum a prináša ojedinelú víziu sveta cez rozhovory s blízkymi.

Film bohužiaľ nie je k dispozícii :(

Je nám ľúto, ale tento film nie je vo Vašej krajine k dispozícií.

Detail filmu

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít