Zdielať cez
  • Facebook
  • Twitter

Slovenská čítanka: Martin M. Šimečka

Réžia
Rok výroby 
2022
Krajina pôvodu
  • Česko
  • Slovensko
Minutáž
8min 
Zvukové stopy 

Martin M. Šimečka, spisovateľ a novinár, syn filozofa a disidenta Milana Šimečku, otec politika Michala Šimečku, sa narodil v roku 1957 v Bratislave. Absolvoval odborné učilište Slovnaft. Do roku 1989 prešiel rôznymi zamestnaniami (kurič, plavčík, ošetrovateľ ai.), bol aktívny v samizdate (o. i. spoluzaložil revue Fragment K). Po roku 1989 pracoval ako šéfredaktor v nakladateľstve Archa (1990–1996), týždenníku Domino fórum (1996–1997), denníku SME (1999–2006) a týždenníku Respekt (2006–2009). Je autorom próz Žabí rok (1983); Džin (1990); Záujem (1997), či úvah o vývoji porevolučnej česk(oslovensk)ej politickej scény (Hľadanie obáv, 1998). Jeho analytické memoáry Medzi Slovákmi (Stručné dejiny ľahostajnosti od Dubčeka k Ficovi) (2017) sú kritickou reflexiou slovenskej spoločnosti od sedemdesiatych rokov po súčasnosť. V knižnej edícii Denníka N mu ďalej v roku 2020 vyšla kniha Telesná výchova (Úvahy bežca, plavca, tenistu a jazdca na koni o pohybe, tele a mysli) a v roku 2022 Príhody tuláka.

“Zablúdenie je rovnako ako putovanie jedna z najstarších ľudských skúseností. Dnes väčšinou blúdime vo svojich dušiach, stratení v hodnotovom chaose, ale úzkosť je rovnaká, ako keď sa stratíte v lese. V jednom okamihu prídete o základnú istotu o tom, kto a kde práve ste. Zablúdenie má svoje fázy a ja som sa ocitol v tej, keď si zblúdilec odmietne pripustiť, že sa ním práve stal.”

Film bohužiaľ nie je k dispozícii :(

Je nám ľúto, ale tento film nie je vo Vašej krajine k dispozícií.

Detail filmu

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít