Scéna z filmu Rozpomínání
Scéna z filmu Rozpomínání

Rozpomínání

Réžia
Rok výroby 
2006
Krajina pôvodu
  • Česko
Minutáž
57min 
Zvukové stopy 

všetko a možno viac sa dá prežiť vo filme Nachové plachty.

Ste šťastná? Čo je to šťastie? Aké veci sú v živote dôležité? pýta sa Ivan Vojnar na svojej ceste s kamerou ulicami Prahy v marci 2006 a spleť desiatok odpovedí vytvára jedinečný priestor jeho filmu Rozpomínání. Jedna z nich: na Čechoch mi vadí uprdenosť, neochota priznať, že niekto, kto v niečom uspel, uspel vďaka tomu, že na to mal, že bol schopný, nemáme svoj vlastný názor, a my Češi, to už nie je náš názor, to je názor iných krajín. A ďalšia: sme v pohode, pre Čechov to znamená, že majú pokoj, za humnami sa toho veľa nedeje, politika? - neviem, všetko zostáva tak, že si môžu poklebetiť, ale nemusia s tým veľmi nič robiť. Režisér oživuje metódu filmu - ankety, aby nakrútil pocity a myšlienky Čechov sedemnásť rokov po politickom a kultúrnom zlome. Letmosť a náhodilosť umožňujú zachytiť okamžik, postihnúť prah medzi stálosťou a zmenou vnútri národného času. Zmysel ankety spočíva v schopnosti zaznamenať špecifické danosti konkrétneho stavu sveta, keď v množstve výrokov nachádza množinu výpovedí, ktorá bude dôveryhodná. Podobne ako Jan Špáta alebo francúzski režiséri Chris Marker a Luis Malle mapuje Vojnár ozvy životov ľudí rôznych spoločenských vrstiev, veku a vzdelania. Život okoloidúch je vo filme zhustený do niekoľkých sekúnd či minút. Len tak sa dá zachytiť pulz spoločenstva.

Film bohužiaľ nie je k dispozícii :(

V našom aktuálnom programe ale objavíte ďalšie skvelé filmy.

Detail filmu

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít