Scéna z filmu Český mír
Scéna z filmu Český mír
Scéna z filmu Český mír
Scéna z filmu Český mír
Scéna z filmu Český mír
Scéna z filmu Český mír
Scéna z filmu Český mír
Scéna z filmu Český mír

Český mír

Réžia
Rok výroby 
2010
Krajina pôvodu
  • Česko
Minutáž
89min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Celovečerná dokumentárna komédia mapuje tri roky spoločenskej i mediálnej „vojny“ o americký radar. Udalosti, ktoré po tri roky plnili stránky novín, dokumentaristi ukazujú zblízka a prehnane. Filmová groteska v 104 minútach nezaujato, a pritom nekompromisne, portrétuje obe barikády sporu: vládnu kampaň na čele s lobbistom Tomášom Klvaňom a ľudový odpor, prirodzeným vodcom ktorého sa stal starosta malej obce Trokavec Jan Neoral. Film zachytáva nezvyčajne silnú odozvu občianskej spoločnosti. Podľa prieskumu verejnej mienky sa až 70 % českých občanov nezmierilo s plánom, že by v brdských lesoch, v tých istých miestach, odkiaľ Rusi mierili na Západ, mala stáť americká základňa. Film - v ktorom sa autori neuchyľujú ku komentáru, ktorý by diváka navádzal, čo si má myslieť - odhaľuje, že príbeh radaru bola najskôr jedna veľká blamáž. Politici buď z nevedomosti (a nekompetentnosti), alebo z tajomne úmyselných dôvodov nehovorili celú pravdu... Film otvára diskusiu na tému, či sa musí Česko primknúť k veľmoci, alebo sa jej báť, a či neobstojí samo. Ukazuje ideologické pohnútky v tomto rozhodovaní ako falošné. Vrcholom paradoxu je aj zistenie, že pointa predchádzajúceho filmu dvojice Klusák-Remunda Český sen o falošnom hypermarkete je v mnohom podobná vyústeniu radarovej kauzy. Český mier je dokumentárna komédia o povahe a kvalite českej demokracie 20 rokov od revolúcie.


Verzia s francúzskymi, španielskými, ruskými a srbskými titulkami je dostupná len vo formáte DVD k stiahnutiu.

Detail filmu

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít