Scéna z filmu Koliba
Scéna z filmu Koliba
Scéna z filmu Koliba

Koliba

Réžia
Rok výroby 
2009
Krajina pôvodu
  • Slovensko
Minutáž
45min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Režisérka Zuzana Piussi v hlavnej úlohe dokumentárnej detektívky o osudoch slovenskej kinematografie. Cestou do kopca nad Bratislavou, kde kedysi sídlili ateliéry Slovenskej filmovej tvorby, ukazuje fragmenty rozporuplných právd, absurdných poloprávd a utajovaných lží o rozpade a rozkradnutí „rodinného striebra“ – slovenského filmu. Je to prvý pokus o analytickejšie zmapovanie problému, ktorý už roky ostáva v kontexte slovenskej kultúry nezodpovedaný.

Rozkradnutie filmových ateliérov po roku 1989 a nezmyselná privatizácia, ktorá iba zakrývala neschopnosť a neochotu štátu spolupodieľať sa na filmovej tvorbe, mali za následok rozdelenie filmárskej obce a takmer zánik národnej kinematografie.
Zmyslom filmu je prostredníctvom rozhovorov, situácií a archívnych filmov, poskytnúť ucelený obraz o historických, ale i súčasných manipuláciách a škandáloch spojených so Slovenskou filmovou tvorbou, ktorú reprezentovali ateliéry Koliba. Dnes je "Koliba" sídlom komerčnej televízie, ktorá v ateliéroch nakrúca reality show. Protagonistami filmu sú osoby mediálne známe, od legendárnych slovenských režisérov až po producentov a podnikateľov. V prípade mnohých z nich s dosť rozporuplnou minulosťou.

Detail filmu

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít