Scéna z filmu Hrdina našich čias
Scéna z filmu Hrdina našich čias
Scéna z filmu Hrdina našich čias
Zdielať cez
  • Facebook
  • Twitter

Hrdina našich čias

Réžia
Rok výroby 
2009
Krajina pôvodu
  • Slovensko
Minutáž
52min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Intímny portrét nestora slovenskej filmovej kritiky a publicistiky Pavla Branka predstavuje starnúceho intelektuála s neľahkým osudom a zanikajúci svet hodnôt, v ktoré veril. Režisérka Zuzana Piussi vo filme Hrdina našich čias odkrýva jeho osobnosť prostredníctvom troch poviedok, v ktorých vystupujú tri ženy. Branko vo veku 88 rokov s optimizmom a trpezlivosťou stojí so svojim humánnym svetonázorom proti dnešnému svetu ako romantický hrdina s úprimnou snahou zachrániť keď už nie túto spoločnosť, tak aspoň tri, sčasti inscenované, situácie so ženami. Manželkou, mladou novinárkou a spolucestujúcou vo vlaku. Prostredníctvom týchto situácií sa režisérka pokúša ukázať príbeh človeka, ktorý sa v dnešnej spoločnosti cíti stratený, pretože sa musí pozerať na to, ako veci, v ktoré veril, zanikajú.

„Nechcela som robiť klasický dokument v štýle hovoriacej hlavy, preto som vytvorila príbehy a postavila pána Branka do rôznych situácií... Je to veľmi zaujímavý človek, celkom iný ako bývajú intelektuáli na Slovensku. Vo filme je dosť otvorený a zároveň intímny. Nie je falošný, nič nezakrýva a ani to nepotrebuje. Pre mňa je ako posledný mohykán a o takých treba robiť dokumenty.“

Detail filmu

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít