Scéna z filmu Od Fica do Fica
Scéna z filmu Od Fica do Fica
Scéna z filmu Od Fica do Fica
Scéna z filmu Od Fica do Fica
Zdielať cez
  • Facebook
  • Twitter

Od Fica do Fica

Réžia
Rok výroby 
2012
Krajina pôvodu
  • Slovensko
Minutáž
80min 
Zvukové stopy 

Režisérka Zuzana Piussi začala nakrúcať svoj film zo zúfalstva. Od volieb a volebnej kampane v roku 2010 do predčasných parlamentných volieb 2012 pozerala okolo seba s otvorenými očami a zaznamenávala. Predvolebné kampane, politikov, ich voličov, demonštrácie proti Gorile, organizátorov týchto protestov… Výsledkom je fascinujúci pohľad na stav spoločnosti po 20. rokoch slobodnej samostatnosti. Slovensko, aké si nechceme pripustiť. Tento autentický dokument je potrebné vidieť. Pre vlastné zdravie a na vlastné riziko. Zaslúžime si to.

„Jediná možnosť pre občana stretnúť politika je pred voľbami, pretože vtedy politik potrebuje občana. Povedala som si, že to využijem a tieto udalosti budem nakrúcať. Snažila som sa k nim dostať čo najbližšie, chodiť s nimi, vidieť, ako organizujú svoje mítingy, ako sa rozprávajú s novinármi, čo hovoria, keď sa s nimi rozprávam sama… Povedala som si, odsledujem jedno funkčné obdobie jednej vlády, od volieb do volieb. Keď som začala film nakrúcať, nikto netušil, že by mohol Fico nevyhrať voľby. Preferencie ukazovali jasne. No stalo sa to, čo nikto nečakal - pravica vyhrala voľby a vytvorila koalíciu. Problém bol, že veľmi krehkú. Fico sa dostal do opozície. Po roku a pol prišiel euroval a vláda sa rozpadla. Euroval bol prehlušený kauzou „odpočúvanie“ a nakoniec pod stromček k Vianociam občania dostali Gorilu. Mladí facebookoví ľudia zorganizovali protesty, na ktoré prišli tisícky ľudí. Podarilo sa mi dostať sa s kamerou aj k organizátorom protestu a zachytiť ich plánovanie, názory, postoje, ale aj hádky medzi sebou. Všetci sme nespokojní, všetci chceme odstrániť korupciu, ale ako? Organizátori protestu Gorila ukázali odvahu a schopnosť zorganizovať protest, ale na rozdiel od lídrov v roku 89 nedokázali sformulovať požiadavky, ktoré by boli každému jasné, s ktorými by sa všetci stotožnili. Film je časovo ohraničený a vytvára sa oblúk, od volieb do volieb. Politici v priebehu dvoch rokov menia názory a stanoviská. Týmto filmom chcem ponúknuť občanovi vtipnú mozaiku názorov, káuz, ktoré sa udiali za dva roky v slovenskej politike a ktoré vypovedajú o dnešnom stave spoločnosti.“

Detail filmu

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít