Scéna z filmu Šmejdi
Scéna z filmu Šmejdi
Scéna z filmu Šmejdi

Šmejdi

Réžia
Rok výroby 
2013
Krajina pôvodu
  • Česko
Minutáž
74min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Manipulácia, nátlak, ponižovanie, agresia. Skryté kamery zachytili drsné pozadie predvádzacích akcií pre seniorov. Čo sa naozaj deje na populárnych zájazdoch s obedom zadarmo? Praktiky, z ktorých mrazí. Klamstvá a premyslená manipulácia, ktorej jediným cieľom je donútiť bezbranných starých ľudí k nákupu predražených produktov. Seniori zo svojich biednych dôchodkov splácajú horibilné sumy za často nekvalitný tovar. Niektorí z nich sa dušujú, že už na žiadnu akciu nepôjdu, iní to nevydržia a idú znovu. Čo ich k tomu ženie? Zvedavosť? Samota? Alebo závislosť? Autorky tohto filmu rok v prestrojení navštevovali akcie, kde sa dôchodcom vymývajú mozgy a kde mladí ľudia nie sú vítaní. Okrem autentických záberov z predvádzacích akcií a výpovedí poškodených seniorov prináša dokument i pohľad psychologičky, právnika a ďalších odborníkov. Film tak po prvý krát komplexne zmapoval tento neslávny fenomén doby.

Detail filmu

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít