Scéna z filmu Krehká identita
Scéna z filmu Krehká identita
Scéna z filmu Krehká identita
Zdielať cez
  • Facebook
  • Twitter

Krehká identita

Réžia
Rok výroby 
2012
Krajina pôvodu
  • Slovensko
  • Česko
Minutáž
73min 
Zvukové stopy 

Námet na autorský dokument Zuzy Piussi vznikol na cestách po Slovensku. Režisérka najskôr zachytila konflitk v Bytči na mestskom zastupiteľstve, kde občania zúrivo bránili tabuľu na Tisovom dome. Krehká identita začala vznikať z potreby zaznamenať ďalšie podobné udalosti súvisiace s pojmom národnej identity a z potreby kriticky ich pomenovať – je postavená na konkrétnych situáciách a ich aktéroch. Časť filmu je spracovaná reportážnou metódou (napr. odhaľovanie sochy Svätopluka na Bratislavskom hrade a nasledujúce manifestácie). Piussi ponúka zamyslenie sa nad (našou) národnou identitou, ukazuje súčasných „pseudonárodných" buditeľov inak, ako ich poznáme z médií. Počas nakrúcania si kládla nasledovné otázky: Akú podobu má súčasná národná identita Slovákov? Prečo sa novodobé chápanie národa na Slovensku utápa v opakovaní a pretváraní starých legiend a mýtov, recitovaní štúrovských veršov. Prečo je pre väčšinu národa prijateľnejší koncept príznačný pre prvú, historicky dávno prekonanú fázu vo vývine národnej identity? Prečo nie je vidno moderné európske národovectvo?

"Naše národovectvo je v kríze. Prognóza národnej kultúry hovorí o ďalšom prehlbovaní súčasných negatívnych trendov, pretože prežíva bez koncepcie rozvoja národnej a miestnej kultúry a záchrany národného kultúrneho dedičstva a bez kvalitnej legislatívy. (…) Mladí ľudia si ťažko hľadajú zdravé city ku krajine, kde je niekoľko aktívnych extrémistických skupín, a kde je len tenká hranica medzi prehnanou, slepou kritikou, politickou korektnosťou a meštiackym obmedzeným patriotizmom.“ Zuzana Piussi

V spolupráci s

  • Artcam

Film bohužiaľ nie je k dispozícii :(

Je nám ľúto, ale tento film nie je vo Vašej krajine k dispozícií.

Detail filmu

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít