Scéna z filmu Návraty/Returns

Návraty/Returns

Réžia
Rok výroby 
2014
Krajina pôvodu
  • Slovensko
Minutáž
10min 
Zvukové stopy 
Titulky 

„Moja manželka Lidka je Američanka, naši synovia sú tiež Američania. Starí rodičia mojich synov sú Slováci a Ukrajinci. Môj starší Myko bude hrať v lete lakross za slovenský národný tím. Dedo Michal si praje, aby sa mladší vnuk Marko naučil hrať slovenské ľudové pesničky na saxofóne. Minulý rok študoval Myko v Ľvove na Ukrajine, kde sa naučil, ako napísať svoje meno v cyrilike, Marko bol s Lidkou v Karpatských horách na Ukrajine, odtiaľ potom prišli do Bratislavy. No a bývame v Syrakúzach v štáte New York. Pokúšam sa o to, aby moji synovia vedeli o ich „terra firma“ aj na druhej strane oceánu, je však na nich, čo im bude blízke. Vždy som rád, keď to cítia správnym spôsobom. Sú síce Američania, ale to im nebráni v tom, aby sa cítili aj ako Slováci či Ukrajinci. A kým naši susedia chodia v lete na Cape Cod, my sa v lete trmácame do Bratislavy alebo do Kryvorinye.“


Ako vysvetliť pojem „Slovensko“ neznámemu cudzincovi, návštevníkovi z inej planéty, v horizonte posledných 20 rokov? Aký je genetický, či programovací kód softvéru „Slovensko“? Ako sa používa, ako sa mení?

Slovensko 2.0 je film o dvadsiatich rokoch samostatného Slovenska očami desiatich popredných slovenských režisérov. Skladá sa z desiatich desaťminútových filmov rôznych žánrov, od hraného cez animovaný, dokumentárny až po experimentálny film. Desať režisérskych osobností širokého generačného, názorového a žánrového spektra - Juraj Herz, Martin Šulík, Peter Kerekes, Zuzana Liová, Mišo Suchý, Ondrej Rudavský, Iveta Grófová, Peter Krištúfek, Viera Čákanyová a Miro Jelok - odpovedá na otázku: Čo je to Slovensko?

Výsledkom je unikátna reflexia moderných dejín našej krajiny a zároveň i umelecká reflexia slovenskej kinematografie v jej rôznych podobách.

Film bohužiaľ nie je k dispozícii :(

Je nám ľúto, ale tento film nie je vo Vašej krajine k dispozícií.

Detail filmu

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít