Scéna z filmu Incendios
Scéna z filmu Incendios
Scéna z filmu Incendios
Scéna z filmu Incendios
Scéna z filmu Incendios

Incendios

Ničivé požiare sužujú Bolíviu a skupina dobrovoľných hasičov robí, čo môže. Nestojí však iba proti prírodnému živlu, ale najmä proti bezohľadnému odlesňovaniu.

Český dokumentarista Martin Trabalik sa vydal do Bolívie, aby tu zachytil snahy dobrovoľných hasičov o zamedzenie vypaľovania pralesa Chiquitano. Napriek všetkým snahám environmentalistov totiž tento tropický striedavo vlhký les stále trpí kvôli priemyselným a poľnohospodárskym záujmom.

Ničivé požiare sužujú Bolíviu a skupina dobrovoľných hasičov robí, čo môže. Nestojí však iba proti prírodnému živlu, ale predovšetkým proti bezohľadnému odlesňovaniu. Vypaľovanie porastu je súčasťou ľudského hospodárenia už od nepamäti, v Južnej Amerike sa však nad horiacim lesom pretínajú ekonomické záujmy niekoľkých vplyvných jedincov s ekologickými dopadmi a utrpením miestnych obyvateľov. Krehká príroda, trpiaca okrem iného i následkami klimatických zmien, tu mizne závratným tempom. V Bolívii je vypaľovanie lesov stále legálnou a nedostatočne regulovanou praxou. Dokumentarista Martin Trabalík a bolívijská režisérka Geraldine Zambrana Velez sa s kamerou vydali do prvej línie boja s ohňom medzi dobrovoľných hasičov, ktorí sa stávajú naliehavými hovorcami globálnej krízy.

Réžia
Rok výroby
2021
Krajina pôvodu
  • Česko
  • Bolívia
Minutáž
59min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách v junior programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít