Fest Anča

14. ročník Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča má ústrednú tému „tradícia“ a my vás tradične pozývame naladiť sa na festivalovú atmosféru s výberom ocenených filmov minulého ročníka.

Za najlepší slovenský film Fest Anča 2020 bol vyhlásený česko-slovensko-francúzsky titul Sh_t happens animátorskej dvojice Davida Štumpfa a Michaely Mihályovej. Čiernym humorom okorenený príbeh milostného trojuholníka je ironickou úvahou nad tým, ako sebectvo zvieracích susedov dovedie biblický príbeh k úplne odlišnému koncu. Zvláštne uznanie v domácej kategórii získal film Povodeň z trinásťdielneho animovaného seriálu pre deti aj dospelých Tresky-plesky od autorky Veroniky Kocourkovej, ktorý celý nájdete v našom archíve.

Okrem slovenských titulov online program obohatia aj tri zahraničné snímky. Zvláštne uznanie medzinárodnej súťaže Anča Award si odniesol estónsky film Kozmonaut režiséra Kaspara Jancisa. Estónska animovaná scéna je známa pre svoju výstrednosť a svojrázny dizajn a Kaspar Jancis je jej dôležitým predstaviteľom. Zvláštnym uznaním v sekcii študentský film sa môže popýšiť poľská pôsobivá snímka Dušička od Barbary Rupik, ktorá získala ocenenie aj na festivale v Cannes. Animácia, vytvorená z hliny, je presvedčivou vizualizáciou smrti a posmrtného života. A napokon trochu letného osvieženia vám dopraje film ocenený cenou Anča Kid’s Award - grécka snímka Heat wave režiséra Fokiona Xenosa.

Medzinárodný festival animácie Fest Anča sa uskutoční od 1. do 4. júla v podobe online festivalu s možnosťou streamovať filmy až do nedele 11. júla. V redukovanej podobe sa uskutoční niekoľko projekcií a sprievodných akcií v Žiline aj naživo. Fest Anča je jediný slovenský multimediálny festival zameraný na animovaný film primárne pre dospelého diváka. Cieľom festivalu je prezentovať súčasné progresívne animované filmy spolu s tým najlepším z histórie žánru.

POZOR! Lístky na Fest Anča online sú stále v predaji.

Vybrané filmy

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít