Cinematik 2021

Medzinárodný filmový festival Cinematik v Piešťanoch už čoskoro otvorí svoje kinosály a rozprestrie červené koberce, aby tak uvítal domácich aj medzinárodných hostí a cinefilov, ktorým ponúkne vyše 90 filmov svetovej a domácej kinematografie.

Festival Cinematik sa nesie v príjemnej neformálnej atmosfére kúpeľného mesta a patrí medzi najočakávanejšie filmové udalosti roka. Diváci sa môžu tešiť na dve hlavné súťažné sekcie. Meeting Point Europe zostavuje 15 kritikov z 15 európskych krajín a vo výbere sa pravidelne stretávajú festivalové hity s menej známymi, progresívnymi filmami. Veľkému záujmu sa teší súťažná sekcia celovečerných slovenských dokumentárnych filmov Cinematik.doc, v ktorej nájdete aj premiérové tituly.

V našom výbere vám priblížime minuloročné úspešné domáce tituly aj víťaznú zahraničnú snímku Dlhaňa. Chýbať nemôže ani víťaz sekcie Cinematik.doc Dominik Jursa a jeho Zlatá zem, ktorá je prekvapivo optimistickým príbehom o boji "Davida a Goliáša" alias malej komunity usadlíkov z východného Slovenska proti americkej ropnej spoločnosti. Vo výbere nájdete aj naše čerstvé novinky. Očakávaná Krajina ve stínu Bohdana Slámu, ktorá zožala 7 cien Českého leva, zaujala aj dramaturgov festivalu Cinematik. Čiernobiela historická dráma, natočená na klasický filmový materiál, otvára ťažkú kapitolu dejín, spojenú so sudetskými Nemcami. Smutne aktuálny dokumentárny titul Uctievači diabla približuje genocídu páchanú Islamským štátom na komunite jezídov v Iraku. Klasik slovenského adrenalínového filmu Pavol Barabáš vo filme Everest - najťažšia cesta spomína na misiu slovenských horolezcov, ktorí sa v roku 1988 pokúsili o nemožné - zdolať najstrmšiu juhozápadnú stenu bez podpory výškových nosičov, bez fixných lán a kyslíka.

Od 14 do 19. septembra sa v Piešťanoch môžete tešiť na nové festivalové tituly 16. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Cinematik. Už teraz máte možnosť zakúpiť si festivalové akreditácie.

Vybrané filmy

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít