Angela Schanelec: Prežiť film, ale inak

Angela Schanelec je predstaviteľka berlínskej filmovej školy a jedna z najvplyvnejších súčasných nemeckých režisérok. Objavte jej najnovšiu tvorbu, ale aj jej krátky študentský film natočený v Prahe.

Jej snímky sa vyjadrujú v pomalom, uvoľnenom rytme. Jej protagonistami sú obyčajní ľudia – divní, smutní, neistí, nejednoznační. Prvýkrát na DAFilms a zároveň v slovenskej online premiére predstavujeme v našom programe ochutnávku tvorby Angely Schanelec, ktorej filmy možno poznáte z filmových festivalov alebo z Letnej filmovej školy, kde bola hosťom v roku 2017. Prehrajte si jej najnovší film Bol som doma, ale…, za ktorý si odniesla Strieborného medveďa za najlepšiu réžiu na festivale Berlinale, alebo predchádzajúcu snímku Cesta snov.

Vôbec prvýkrát na Slovensku uvádzame aj jej krátky film Praha, marec 1992, ktorý natočila inšpirovaná knižnou predlohou Bohumila Hrabala. V uliciach Prahy režisérka zachytila premieňajúce sa mesto a jeho spoločnosť, ktorá sa na začiatku deväťdesiatych rokov spamätávala z pozostatkov dlhoročnej komunistickej nadvlády.

Ak vás zaujala tvorba Angely Schanelec a jej spôsob tematizovania všednosti, viac jej filmov môžete objaviť aj v našej retrospektíve To Burn, But Differently, v ktorej uvádzame jej ďalších sedem filmov s anglickými titulkami.

Vybrané filmy

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít