Súčasný iránsky film

Aj keď je Irán krajinou zmietanou ekonomickou a politickou krízou, vzniká v tomto blízkovýchodnom štáte pozoruhodná filmová produkcia. Reštrikcie systému nútia tvorcov pracovať predovšetkým s metaforou a symbolmi. Výber námetov aj forma je tak stále rozmanitejšia. Prevažujú náznaky, humor, nevtieravá tragika, silné, uveriteľné charaktery a naliehavé posolstvá o zemi, kde sloboda nie je samozrejmosťou.

V tomto programovom špeciáli sme pre vás vybrali to najzaujímavejšie zo súčasnej iránskej kinematografie. Či už je to svojrázna znepokojivá road movie Na ceste zachytávajúca intímny portrét jednej rodiny v debute Panaha Panahiho. Alebo civilná morálna dráma mladého hereckého páru, čeliaceho nečakanej udalosti Klient od svetoznámeho režiséra Asghara Farhadiho. V ponuke je aj príbeh Obyčajného človeka o zamilovanom starom mužovi s Alzheimerovou chorobou, ale aj o statočnej matke Mine snažiacej sa domôcť spravodlivosti v Balade o bielej krave. Výber z hranej tvorby iránskej kinematografie dopĺňajú štyri silné dokumenty (ktoré uvádzame len s anglickými titulkami).

Programovým špeciálom vyjadrujeme podporu väzneným iránskym filmárom a tiež protestujúcim iránskym ženám odvážne bojujúcim za svoje práva.

Vybrané filmy

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít