Johan van der Keuken

Uvádzame unikátnu kolekciu troch majstrovských diel významného holandského fotografa a dokumentaristu Johana van der Keukena (1938-2001), ktorý za svoj život natočil 55 dokumentárnych filmov a svojou tvorbou vybudoval vlastný osobitý štýl. Jeho snímky sú eseje natočené na cestách po rôznych častiach sveta.

Vo svojom najslávnejšom filme, štvorhodinovom epose Amsterdam, globálna dedina, zachytil rodné mesto Amsterdam a jeho obyvateľov z rôznych kútov sveta, za ktorými sa vydáva aj cez pol zemegule. Diváka pritom sprevádza Khalid, mladý kuriér na mopede. Nespútaná mosadz skúma pozoruhodnú premenu západnej dychovky v kultúrach Nepálu, Ghany, Surinamu a Indonézie. Ukazuje, ako sa pochodová hudba kolonialistov stala súčasťou domorodých tradícií. Vo Veľkých prázdninách sa režisér po zistení svojej diagnózy rozhodne vydať na dlhú cestu. Scény z ciest kombinuje so zátišiami z predmetov, ktoré počas svojho života nazbieral, a vzdáva hold životu plnému energických konfrontácií a silných vizuálnych a zvukových vnemov.

Filmy uvádzame v reštaurovaných verziách s anglickými titulkami.

V spolupráci s

  • EYE Filmmuseum

Vybrané filmy

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít