Filmy plné fantázie

„A noci jsou zde chladné? To abych si vzal teplé prádlo...“ Nejedna filmová hláška z pera Jiřího Brdečku zľudovela. Preslávil sa ako scenárista kultových hitov českej kinematografie ako sú Limonádový Joe, Adéla ještě nevečeřela alebo Byl jednou jeden král. A narodil sa na Štedrý deň pred vyše storočím.

Jiří Brdečka bol jednou z najzaujímavejších a pritom neviditeľných osobností českého filmu. Rozpätie jeho profesií a záujmov je obdivuhodné - kreslič, filmový kritik, esejista, scenárista hraných aj animovaných filmov a tiež režisér animovaných snímok. Napísal dve knihy a bol sem-tam obsadzovaný aj do cameo rolí – napríklad ako plukovník v Adéla ještě nevečeřela. V našom programovom špeciáli uvádzame okrem hraných filmov podľa jeho scenárov aj dokument Miroslava Janka Universum Brdečka, natočený v spolupráci s jedinou dcérou Jiřího Brdečku, Terezou, k stému výročiu jeho narodenia.

Vybrané filmy

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít