festival Jeden svet online na dafilms.sk

Jeden svet 2023

24.ročník najväčšieho slovenského festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet vyvrcholil odovzdaním cien víťazným dokumentárnym filmom.

Medzinárodná odborná porota sa rozhodla udeliť hlavnú cenu slovenskej režisérke Viere Čákanyovej za jej experimentálny dokumentárny film Poznámky z Eremocénu. Tento film získal zároveň aj Cenu študentskej poroty. Eremocén znamená Doba osamelosti. Režisérka Viera Čákanyová nakrútila film z budúcnosti, ktorá ešte neexistuje. Vo filme Poznámky z Eremocénu vedie fiktívny dialóg so svojím budúcim virtuálnym ja. Zvedavo a kriticky skúma potenciál technológie „blockchain“ a umelej inteligencie. S umelou inteligenciou vo filme aj priamo experimentuje - kombinuje denníkové záznamy na filmovú surovinu a obrazy z 3D skenera.

„Vedený veľkorysou zvedavosťou, tento tvorivý dokument rozvíja silou strihu, estetiky a rozprávania, ktorá sa spojí, aby zosobňovala (seba)reflexiu bohatej citlivosti a inteligencie. Jeho silný hlas, spolu s rôznorodou textúrou a majstrovským spracovaním materiálu, má prívetivý tón a zároveň horí svojou naliehavosťou v našej súčasnosti,” odôvodňuje rozhodnutie porota.

Špeciálne uznanie získal film brnenskej autorky Marty Kovářovej, ktorý natočila spolu so svojím otcom - Jiříkovo vidění. Materiálový fyzik Jiří Svoboda má totiž nápad ako zachrániť planétu. Spolu s Martou, ktorá celý proces dokumentovala, sa nielen vo filme, ale aj cez jeho neskoršie premietania snažia dostať k tým správnym ľuďom. Priamo vo filme však môžeme sledovať koľko sklamaní a neúspechov po ceste zažívajú a ako sa nakoniec ocitajú v situácii proti všetkým.

Filmy v sekcii Slovensko a Česko za ľudské práva súťažili aj o ocenenie našich kurátorov - Cenu DAFilms.sk. Získal ju oficiálny slovenský reprezentant na Oscara, dokumentárny film Pavla Pekarčíka a Ivana Ostrochovského Svetloplachosť.

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít