Tváre Ameriky

Tento rok si Spojené štáty pripomínajú šesťdesiat rokov od atentátu na Johna F. Kennedyho a súčasne sa pripravujú na ďalšie prezidentské voľby, ktoré pravdepodobne prinesú opakovanie minulého dramatického duelu. Obe udalosti spája mesiac november a my sme práve na tento mesiac dlhých večerov pripravili filmový špeciál zameraný na najrôznejšie podoby rozmanitej tváre Ameriky.

Natalie Portman exceluje v titulnej úlohe životopisného filmu Jackie, v ktorom skrýva smútok v tvári za čiernym závojom. Ustarane pôsobí tvár matky, ktorá v pôsobivej sonde do súčasnej afroamerickej komunity Co uděláš, až svět vzplane, vysvetľuje svojim dvom synom, že nemajú večer chodiť von, aby ich náhodou nezastrelil policajt. Vetrom a snehom ošľahaná tvár lovca bizónov Nicolasa Cagea sa škerí chamtivosťou, oproti tomu v tvári indiána Nobodyho sa nepohne ani sval, keď sprevádza na poslednú cestu Mŕtveho muža Johnnyho Deppa. Podobne pokojné a zamyslené sú tváre na plátnach Edwarda Hoppera - veľkého portrétistu modernej Ameriky, zato v tvári perzekvovaného scenáristu Daltona Trumba v elegantnom hereckom stvárnení “perníkového otca” Bryana Cranstona to hrá záludným úsmevom, keď hľadá spôsoby, ako uniknúť z čiernej listiny.

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít