Snežné drámy

Všetkým, ktorí nemali možnosť vyraziť na hory, no stále dúfajú, že čoskoro vytiahnu z pivnice bežky a lyže, prinášame mrazivý zimný špeciál na skrátenie netrpezlivého čakania na ikonku snehovej vločky v predpovedi počasia.

Vybrané filmy však pripomínajú, že sneh a mráz nemusí znamenať len zimné radovánky, ale aj dosť nepríjemné patálie. A kto by to mal vedieť lepšie ako obyvatelia Škandinávie? Prvých päť filmov z nášho zasneženého špeciálu je zároveň malou prehliadkou súčasnej nórskej kinematografie. Nielen arktická expedícia nórskeho národného hrdinu - polárnika Amundsena, ale aj zdanlivo všedná cesta za starými rodičmi sa môže premeniť na boj o prežitie, obzvlášť keď cesta k nim vedie cez zasneženú krajinu a najdlhší horský Tunel v Nórsku. Mráz po chrbte vám však bude behať aj z vojnových drám v drsnej zimnej prírode - Ten dvanásty či Úteku cez hranice a z príbehov inšpirovaných osudom športovcov: krasokorčuliarky Sonji Henie, lyžiarov Bohumila Hanča či Franza Klammera. Jemným odmäkom po treskúcej zime je čiernobiela nemá klasika z Aljašky v znamení chaplinovského humoru či pozvánka na laponské Putovanie so sobíkom.

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít