Korzety a kordy

Korzety, šnurovačky, spodničky, róby, košele, goliere, plášte či kabáty – šaty skrátka robia človeka: kráľa i žobráka a obzvlášť vo filme. V našej filmovej kolekcii sme sa zamerali na žáner tzv. kostýmoviek alias historických filmov.

Kde inde začať ako na dvore Ľudovíta XIII., kde sa medzi hodvábom a kráľovským hermelínom lesknú čepele tasených kordov či dýk potajme ukrytých v saténe. Nestarnúca klasika Alexandra Dumasa staršieho sa dočkala už bezmála dvadsiatich filmových adaptácií - prvýkrát sa Traja mušketieri objavili na plátnach kín už v roku 1911, a po niekoľkých hollywoodskych verziách sa aktuálne vracia v domácej francúzskej produkcii, ktorá žne pochvaly divákov i kritikov. Zatiaľ čo druhá časť s podtitulom Milady ešte stále beží v kinách, D'Artagnana si u nás môžete pustiť aj hneď teraz. Naopak, nie na kordy, ale na akordy (a priazeň urodzených dám) spolieha Il Boemo teda český hudobný skladateľ Josef Mysliveček, pri svojej ceste na samotný vrchol operného sveta Talianska osemnásteho storočia.

To, že viac ako najpevnejší korzet môžu človeku zošnurovať život spoločenské normy a konvencie, dobre vedia i hrdinky snímok Belle a Portrét dievčaťa v plameňoch. Tá prvá preto, že má tmavú farbu kože a tá druhá, pretože je jednoducho žena. Iskru v ľuďoch však nedusí len utiahnutá šnurovačka, ale aj škrobený viktoriánsky golier, o čom sa na vlastnej koži presvedčí Charles Dickens. Spisovateľ, ktorý sa spoločenskými konvenciami zaoberal vo svojom diele, im vo filme Vášeň medzi riadkami čelí aj vo vlastnom živote. V momente, keď Kate Winslet v úvode nezvyčajne žánrovo ladeného filmu Krajčírka pri vyfúknutí dymu z cigarety zahlási: „I am back, you bastards!“ je zrejmé, v akom duchu sa ponesie jej návrat do rodného kraja v austrálskom zapadákove. Veď koniec koncov, ihla v správnych rukách môže bodnúť bolestivejšie ako ten najostrejší kord.

Vybrané filmy

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít