Filmy podľa skutočných udalostí

Máme pre vás výber filmov zo žánru "true stories", natočených podľa skutočných udalostí. Príbehy, ukryté za novinovými titulkami, často svojou dramatickosťou predčia fiktívne scenáre.

Vlajkovou loďou tohto špeciálu je snímka Minamata, ktorá mala svetovú premiéru v Berlíne 2020. Johnny Depp v úlohe fotoreportéra Williama Eugena Smitha odhalil dôsledky chamtivosti korporácie a jej previazanosť s japonskou políciou a vládou. Scenáristi snímky čerpali z foto-eseje a knihy Minamata: A Warning to the World, ktorú Smith napísal so svojou ženou Aileen M. Smithovou.

Historicko-romantický thriller Kolónia, režírovaný oscarovým režisérom Florianom Gallenbergerom, je inšpirovaný skutočnými udalosťami z doby Pinochetovho režimu. Emma Watson v úlohe zúfalej mladej ženy, pátrajúcej po svojom unesenom priateľovi, sa dostáva do neslávne preslávenej Colonia Dignidad, sekty, z ktorej ešte nikto neutiekol. Snímka vám nechá ešte dostatok priestoru na to, aby ste sa o reáliách skutočných udalostí chceli dozvedieť viac – napríklad cez 4. diel cyklu Českého rozhlasu Pod vplyvom kultu.

Impozantným skutočným príbehom o burzovom maklérovi Jordanovi Belfortovi, patriacom medzi najobávanejších obchodníkov s akciami na svete, je i Vlk z Wall Street, ktorý sfilmoval oscarový režisér Martin Scorsese so svojim obľúbencom Leonardom DiCapriom. Cameo rolu si tu zahral i skutočný Belfort, ktorý sa dnes živí ako motivačný rečník a o svojom živote napísal dve knihy preložené do osemnástich jazykov.

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít