Bohdan Karásek

Bohdan Karásek (Česko)

Narodený v Brne v roku 1978, žije v Prahe. V druhej polovici 90tych rokov začal natáčať amatérske filmy, neskôr aj v rámci štúdia na Vyšší odborné škole filmovej v Zlíne. Jeho filmy z tohto obdobia boli uvádzané aj na prehliadkach spojených s fenoménom "českého experimentálneho filmu 90tych rokov". V rokoch 1999 až 2006 študoval na Katedre scenáristiky a dramaturgie FAMU. Najvýraznejšou tvorbou z tohto obdobia je jeho celovečerný scenár Život poupěte, zamýšľaný neskôr ako celovečerný debut Václava Kadrnku, ktorého realizáciu sa však nakoniec nepodarilo uskutočniť.

V rokoch 2007 až 2009 pôsobil na Katedre scenáristiky a dramaturgie ako pedagogický asistent, zároveň začal obnovovať svoje predošlé režisérske skúsenosti. Najprv krátkym filmom Nádějná generace, realizovaným v produkcii Mikuláša Novotného a FAMU, a potom dvomi stredometrážnymi "bytovými filmami" Lucie a Milostné písně, už vo vlastnej produkcii, pod značkou Filmovej spoločnosti Alfreda Bouriana.

Jeho prvým celovečerným filmom je komorná komediálne ladená dráma Karel, já a ty, ktorá pôvodne vznikla ako experiment s myšlienkou nakrútiť dlhometrážny hraný film s filmárskou ambíciou so zhruba tridsaťkrát nižším rozpočtom než je zvykom i u menej nákladných českých filmov. Pri celej trilógii "bytových filmov" je okrem nenáročnej výpravy, citeľná aj snaha autorov dostať sa pod povrch všednosti - prirodzené herectvo, nakrúcanie v reálnom prostredí, improvizované scény a všedné dialógy zámerne potláčajúce príbeh.

Bohdan Karásek sa od detstva tiež aktívne zaoberá hudbou. Spolupracoval s brnenským skladateľom Ondrejom Kyasom, dve z ich piesní sa objavili vo filme Láska shora (Petr Marek, 2002). Bol členom kapely Spal Miloslava Königa, stabilne sa ustálil v inštrumentálnej kapele gitaristu Tomáša Brauna, Ploy. Vystriedal viacero zamestnaní: sanitár v nemocnici, obsluha logistického terminálu, dispečer, pedagogický asistent, zvukár v nahrávacom štúdiu, jazykový korektor knižných publikácií, či hotelový recepčný. Táto skúsenosť určite prispela ku Karáskovmu pozorovateľskému talentu.

Filmografia

  • Karel, já a ty
    2019
  • Milostné písně
    2013
  • Lucie
    2011
  • Nadějná generace
    2010
  • Čistá rasa
    2000
  • Teritorium
    1999
  • Život s jídlem
    1998

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít