Fotografia nie je k dispozícii.

Dagmar Smržová (Česko)

Dagmar Smržová (1966, Praha) absolvovala pražskú FAMU, odbor dokumentárny tvorba. Smer jej tvorby naznačil už absolventský film Čas na člověka rozprávajúci o zápase nadaného mladého človeka s nepriaznivými životnými podmienkami i s vážnou chorobou. Svoje osobné témy spracovala a rozvinula predovšetkým v dokumentárnych reláciách odvysielaných v ČT. Okrem iného v rámci cyklov dokumentárnych programov OKO – pohled na současnost, OKNO – pohled k sousedům, Zpověď alebo EGO. Vo svojich filmoch sa dlhodobo venuje jedincom a rodinám, ktorí sa musia vysporiadať s nejakou formou hendikepu. V roku 2010 uviedla autorský celovečerný dokument Zachráňte Edwardse, ktorý rozpráva príbeh mladých manželov zo Zlína a ich túžbe priviesť na svet dieťa, napriek varovaniu lekárov o možných komplikáciách pri pôrode a diagnostikovanému postihnutiu. V roku 2016 do českých kín uviedla divácky úspešný dokumentárny film Miluj mě, jestli to dokážeš, v ktorom odkrýva tabuizovanú tému sexuálnej asistencie pre hendikepovaných. Snímka dostala divácku cenu za najlepší film na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Ji.hlava.


Foto: Tomáš Krist, MAFRA

Filmografia

  • Chci tě, jestli to dokážeš
    2019
  • Miluj mě, jestli to dokážeš
    2016
  • Otázky pana Lásky
    2013
  • Sexuální výchova v Čechách
    2012
  • Zachraňte Edwardse
    2010
  • Nejtěžší volba - tv film
    2010
  • Válka v paměti žen (spolu s Pavlou Frýdlovou) - tv film
    2005

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít