Scéna z filmu Perličky na dne
Scéna z filmu Perličky na dne
Scéna z filmu Perličky na dne
Scéna z filmu Perličky na dne
Zdielať cez
  • Facebook
  • Twitter

Perličky na dne

Réžia
Rok výroby 
1965
Krajina pôvodu
  • Česko
Minutáž
103min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Filmová adaptácia piatich poviedok Bohumila Hrabala zo zbierky Perlička na dne (1963), ktoré sfilmovali režiséri Jiří Menzel, Jan Němec, Evald Schorm, Věra Chytilová a Jaromil Jireš, radení k tzv. tretej generácii absolventov FAMU (v Menzelovom prípade išlo vôbec o jeho prvý film uvedený v oficiálnej distribúcii). Film je označovaný za programový manifest československej novej vlny, ktorej poetika súznela s Hrabalom v odmietaní tradičných postupov: záujmom filmárov o postavy na okraji spoločnosti a nahradením lineárneho rozprávania kolážou každodenných rituálov, monológov a tragikomických nedorozumení.

Kameramanom všetkých poviedok bol Jaroslav Kučera, Dům radosti bol natočený na farebný materiál, ostatné štyri na čiernobiely. Do filmu boli obsadení začínajúcich a menej známi herci (Ferdinand Krůta, Ivan Vyskočil, Slávka Hozová) alebo neherci, ako výtvarníci Vladimír Boudník a Václav Chochola, sám seba stvárnil naivistický maliar Václav Žák. V každej epizóde sa objavil ako štatista aj Bohumil Hrabal.

Film pozostáva z poviedok:
Smrt pana Baltazara (réžia: Jiří Menzel)
Podvodníci (réžia: Jan Němec)
Dům radosti (réžia: Evald Schorm)
Automat Svět (réžia: Věra Chytilová)
Romance (réžia: Jaromil Jireš)

Film bohužiaľ nie je k dispozícii :(

V našom aktuálnom programe ale objavíte ďalšie skvelé filmy.

Detail filmu

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít