Scéna z filmu Intímne osvetlenie
Scéna z filmu Intímne osvetlenie
Scéna z filmu Intímne osvetlenie
Scéna z filmu Intímne osvetlenie
Scéna z filmu Intímne osvetlenie

Intímne osvetlenie

Réžia
Rok výroby 
1965
Krajina pôvodu
  • Česko
Minutáž
75min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Spolupracovník Miloša Formana, scenárista Ivan Passer, realizoval v Československu ako režisér len jeden celovečerný film. Intímne osvetlenie (1965) však patrí k najoceňovanejším snímkom novej vlny. Na rozdiel od filmov, ktoré Passer nakrútil po emigrácii na západ, je nenápadne pôsobiaci filmársky klenot rýdzim príkladom „nežánrového“, civilného prístupu. Passera – podobne ako Formana – zaujíma každodennosť obyčajných ľudí. Z príbehu stretnutia dvoch bývalých spolužiakov z konzervatória, v spolupráci so spoluscenáristami Jaroslavom Papouškom a Václavom Šaškom, vyťažil maximum.

Prvý z protagonistov, svetácky Petr, má v Prahe v úspešnú hudobnú kariéru a ku kamarátovi „na vidiek“ si priviezol atraktívnu mladú milenku Štepu. Druhým je ženatý Karel, ktorý na umelecké ambície dávno rezignoval, vedie hudobnú školu v malom meste, dokončuje rodinný dom a hráva na pohreboch. Namiesto tradičnej konfrontácie dvoch protikladných životných prístupov ponúka Passer tragikomickú mozaiku, nasiaknutú jemným smútkom za uplynulým časom, premárnenými snami i nekompatibilitou mužského a ženského sveta. Obaja hrdinovia sú – každý iným spôsobom – navonok úspešní a spokojní, chlapčenské machrovanie a závisť však postupne prerastá v spoločnú, avšak nenaplniteľnú túžbu niečo zmeniť. Komorne štylizované rozprávanie zachýtavajúce niekoľko hodín „zakonzervovanej existencie“ dýcha radosťou zo života, ktorú dokázali sprostredkovať kameramani Josef Střecha a Miroslav Ondříček. K autenticite prenikavého, nadčasového, ale múdro láskyplného pohľadu na československú realitu šesťdesiatych rokov prispelo i obsadenie nehercov v čele s Karlom Blažkom a Zdeňkom Bezuškom. Harmonicky s nimi ladí speváčka a herečka Věra Křesadlová (Štěpa) i formanovský profesionálny naturščik Jan Vostrčil (Černý Petr /1963/, Lásky jedné plavovlásky /1965/, Hoří, má panenko /1967/, Svatba jako řemen /1967/) v postave Karlovho svokra.

Naše odporúčanie:

Prvý a zároveň posledný český celovečerný film Ivana Passera rozvíja tému režisérovej krátkej snímky Fádní odpolende, kde podobne zachytáva ospalú atmosféru jedného letného dňa. K autenticite minimalistickej štúdie medziľudských vzťahov prispeli kameramani Josef Strecha a Miroslav Ondříček aj obsadenie nehercov.

Film bohužiaľ nie je k dispozícii :(

Je nám ľúto, ale tento film nie je vo Vašej krajine k dispozícií.

Detail filmu

  • Originálny názov
    Intimní osvětlení
  • Réžia
  • Scenár
    Jaroslav Papoušek, Václav Šašek, Ivan Passer
  • Hrajú
    Karel Blažek, Zdeněk Bezušek, Věra Křesadlová, Jan Vostrčil, Jaroslava Štědrá, Vlastimila Vlková
  • Kamera
    Josef Střecha, Miroslav Ondříček
  • Strih
    Jiřina Lukešová
  • Zvuk
    Adolf Böhm
  • Minutáž
    75 min (46-90 min.)
  • Rok výroby
    1965
  • Krajina pôvodu
    • Česko
  • Farba
    • Čiernobiely
  • Distribúcia

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít