Scéna z filmu Až do mesta Aš
Scéna z filmu Až do mesta Aš
Scéna z filmu Až do mesta Aš
Scéna z filmu Až do mesta Aš
Scéna z filmu Až do mesta Aš

Až do mesta Aš

Réžia
Rok výroby 
2012
Krajina pôvodu
  • Slovensko
  • Česko
Minutáž
78min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Príbeh rómskeho dievčaťa z východného Slovenska, ktoré sa vplyvom vlastných životných rozhodnutí konfrontuje s realitou v najzápadnejšom kúte Čiech. Plná odhodlania a naivných dievčenských predstáv o novom živote nastupuje ako šička do malej továrne na česko-nemeckom pohraničí, v meste Aš. Sem sa zbiehajú z oboch strán ľudia, ktorí niečo hľadajú. Dievčatá, ktoré prichádzajú robiť do továrne si chcú zabezpečiť dôstojný život a relatívne majetní Nemci lacnú zábavu. Všetko sa to mieša v akomsi Babylone jazykov a hodnôt, v ktorom sa búrajú prirodzené ľudské zábrany.

Ošarpaná ubytovňa sa stáva novým domovom aj mladej Rómky Dorotky, ktorá trávi dni vo fabrike za pásom a v spoločnosti osamelých šičiek rôznych národností, natrvalo usadených v starej ubytovni. Z takéhoto spôsobu života sa stáva bludný kruh. Čo zarobí minie na ubytovanie a stravu. Kríza všetko komplikuje, fabriky sa zatvárajú, ako prvých prepúšťajú cudzincov. Mongolským šičkám štát platí letenky domov, mnohé Ukrajinky a Slovenky však zostávajú v Aši bez akéhokoľvek príjmu...

Obsadením nehercov a využitím autentických záberov sa režisérke podarilo dosiahnuť značnú surovosť a maximálnu pôsobivosť snímky.

Verzia s anglickými, francúzskymi, talianskymi a rumunskými titulkami je dostupná iba vo formáte DVD na stiahnutie.

Detail filmu

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít