Scéna z filmu Rukojemník
Scéna z filmu Rukojemník
Scéna z filmu Rukojemník
Scéna z filmu Rukojemník
Scéna z filmu Rukojemník

Rukojemník

Réžia
Rok výroby 
2014
Krajina pôvodu
  • Slovensko
  • Česko
Minutáž
97min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Malý Peter (Richard Labuda) vyrastá v starostlivosti starých rodičov (Milan Lasica, Libuše Šafránková), pretože jeho rodičia emigrovali do Viedne a od tej doby sa ho prostredníctvom úradov márne snažia získať. Aj preto Peter vymýšľa najrôznejšie spôsoby ako sa dostať cez čiaru, pre čo má čím ďalej menšie pochopenie veliteľ miestnych pohraničiarov (Ondřej Vetchý). Väčšie problémy má však Peter s chlapčenskou bandou čierno gardistov, ktorí sa vyžívajú v trápení slabších detí. Ako sa šesťdesiate roky blížia ku koncu a pomery v zemi sa dramaticky menia, otvorí sa nakoniec i pred Petrom vysnívaná cesta cez hranice.

V tragikomickom príbehu je vykreslený svet detských hrdinov - najmä syna komunistického funkcionára a malého rukojemníka rodičov, ktorí emigrovali na Západ v polovici šesdesiatych rokov minulého storočia, pár rokov pred začiatkom obdobia "pražskej jari" a okupáciou Československa vojskami Varšavskej zmluvy. Ťažko pochopiteľná, bizarná až absurdná realita vzťahov a postojov dospelých, ale aj také nepochopiteľné úkazy, akými sú pre dieťa politika, emigrácia, ale aj zrada a smrť privedú malého rukojemníka ku grotesknému rozhodnutiu.

Príbeh je "Amarcordom" malého chlapca, ktorý vyrastá v pohraničnej obci, kde v spoločnosti priateľov a nepriateľov prežíva svoje gombíkové vojny, prvú lásku, prvú zradu, prvý zločin a prvý trest.

Titulky označené ako cs_CZ sú vhodné pre sluchovo znevýhodnených divákov.

Pozrite si aj ďalšie filmy s Milanom Lasicom:
poviedku z filmu Slovensko 2.0
Utekajme, už ide!
Traja veteráni

Film bohužiaľ nie je k dispozícii :(

Je nám ľúto, ale tento film nie je vo Vašej krajine k dispozícií.

Detail filmu

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít