Scéna z filmu Rekonštrukcia okupácie
Scéna z filmu Rekonštrukcia okupácie
Scéna z filmu Rekonštrukcia okupácie
Scéna z filmu Rekonštrukcia okupácie
Scéna z filmu Rekonštrukcia okupácie

Rekonštrukcia okupácie

Réžia
Rok výroby 
2021
Krajina pôvodu
  • Česko
  • Slovensko
Minutáž
100min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Útržky pamäte jednotlivých postáv filmu skladajú obraz okupácie Československa v roku 1968. A tiež toho, čo v nás tento okamih zanechal.

Dokumentarista Jan Šikl viacero rokov vyhľadáva a zbiera súkromné filmové archívy. Zašlé a vyblednuté osudy rodín, celuloidové ozvuky slávnostných i všedných okamihov. Takto pred časom narazil na niekoľkohodinový materiál zachytávajúci inváziu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Zábery jedinečné, napriek tomu zrejme nevidené – až do 21. augusta 2021, kedy sa historická pamäť presne po tridsiatichpiatich rokoch prebudí z dlhého spánku. Rekonštrukcia okupácie je filmové dobrodružstvo archeologickej povahy, v ktorom sa anonymné tváre premieňajú v plnokrvných svedkov dní, ktoré Československo nasmerovali do ďalších dvoch dekád neslobody.

Film mal premiéru 21. augusta 2021 na MFF Karlove Vary v sekcii Zvláštne uvedenie.

Film bohužiaľ nie je k dispozícii :(

Je nám ľúto, ale tento film nie je vo Vašej krajine k dispozícií.

Detail filmu

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít