Fotografia nie je k dispozícii.

Jan Šikl (Česko)

Jan Šikl (narodený r. 1957) dokončil v roku 1984 štúdium FAMU v odbore réžia dokumentárnej tvorby. Po ukončení vysokej školy pracoval ako režisér v Krátkom filme Praha. Počas piatich rokov vytvoril päť dokumentárnych filmov, trinásť zákazkových filmov a jedenásť scenárov hranej tvorby pre seriál Dobrodružství kriminalistiky. Od roku 1991 pracuje vo vlastnej firme Pragafilm. Vytvoril mnoho dokumentov pre Českú televíziu ako napr. Kufry do neznáma, Finálový výkop, Na cestě, Československo 1957, Stále na cestě, Jan - zpověď dítěte, Jiná možnost. V spoločnosti DaDa scenáristicky a režijne vytvoril množstvo epizód dokumentárneho seriálu Deset století architektury, ktorý odvysielala Česká televízia.

Soukromé století je cyklus ôsmych filmov, ktorý Jan Šikl vytvoril tiež v spolupráci s Českou televíziou. Ide o hodinové strihové dokumenty, ktoré predstavujú dejiny ako intímne ľudské príbehy. Zdrojom filmového materiálu sú pri tom výlučne amatérske rodinné filmy. K vytvoreniu cyklu Šikla inšpirovala spolupráca s maďarským tvorcom Pétrom Forgácsom, ktorý od 80.rokov 20.storočia vytvára filmy venujúce sa histórii s využitím archívu súkromných rodinných filmov. Filmy z projektu Soukromé století boli uvedené na viacerých medzinárodných festivaloch (napr. Museum of Modern Art v New Yorku) a získali niekoľko filmových ocenení (napr. Cena Pavla Kouteckého, MFDF Jihlava 2005, 2006, Trilobit, Elsa).

Filmografia

  • Rekonstrukce okupace
    2021
  • Evoluce 4 z revoluce
    2010
  • Ruské obláčky kouře
    2008
  • Sejdeme se v Denveru
    2006
  • Nízký let
    2006
  • Líbám tě a miluji
    2006
  • Mávnutí motýlích křídel
    2005
  • Sousoší dědečka Vindy
    2004
  • Tatíček a Lili Marlén
    2002
  • Král Velichovek
    2002

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít