Scéna z filmu Kdo bude hlídat hlídače? Dalibor, aneb klíč k chaloupce strýčka Toma
Scéna z filmu Kdo bude hlídat hlídače? Dalibor, aneb klíč k chaloupce strýčka Toma
Scéna z filmu Kdo bude hlídat hlídače? Dalibor, aneb klíč k chaloupce strýčka Toma
Zdielať cez
  • Facebook
  • Twitter

Kdo bude hlídat hlídače? Dalibor, aneb klíč k chaloupce strýčka Toma

Réžia
Rok výroby 
2002
Krajina pôvodu
  • Česko
Minutáž
220min 
Zvukové stopy 
Titulky 

To, čo najvýstižnejšie charakterizuje tému filmu, ktorého aktéri sú symbolicky „uväznení“ v priestoroch Národného divadla, je téma podvratného boja, namiereného proti akémukoľvek establishmentu (v politike, vede i kultúre), často porušujúceho pravidlá či "zákony" – vďaka ktorým sa tento boj stáva z morálneho hľadiska legitímnym. Ikonický režisér - filozof Vachek sa zaujíma o ľudí, ktorí sa stali súčasťou takýchto zápasov. Zároveň sa vracia k motívu divadla z prvej časti tetralógie Nový Hyperion, a to v súvislosti s myšlienkou, že "celý svet je divadlo a my všetci sme herci". Na to nadväzuje jeden z novodobých "Daliborov" českej historiografie, Jan Tesař, poukazujúci vo Vachkovom filme na význam mýtu Národného divadla, súvisiaceho s určitým prvkom "divadelnosti" v českých politických dejinách, v ktorých bývajú skutočné udalosti nahrádzané "celonárodným happeningom". To však v kritických časoch vedie k nivelizácii politických postojov. Do popredia sa dostáva téma moci, prekračovania noriem a medze politickej demokracie.

Detail filmu

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít