Scéna z filmu Evoluce 4 z revoluce (2/4) - Martin Mejstřík
Scéna z filmu Evoluce 4 z revoluce (2/4) - Martin Mejstřík
Scéna z filmu Evoluce 4 z revoluce (2/4) - Martin Mejstřík

Evoluce 4 z revoluce (2/4) - Martin Mejstřík

Réžia
Rok výroby 
2010
Krajina pôvodu
  • Česko
Minutáž
57min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Portréty 4 osobností Nežnej revolúcie, zachytené v priebehu 20 rokov. Jan Ruml, Michael Kocáb, Kryštof Rimský, Martin Mejstřík – a my všetci dvadsať rokov po zamate.

Jan Ruml – disident, minister vnútra, predseda parlamentnej strany, manažér, právnik. Zaslúžilý demonstrant a saditeľ stromov. Michael Kocáb - rocková hviezda, poslanec, podnikateľ, hudobník a minister, otec troch detí. Nadaný a schopný hráč. Kryštof Rímský - študent, anarchista, feťák, študent, herec, milujúcí manžel, otec. Búrlivák s otvoreným srdcom. Martin Mejstřík - študent, novinár, záhradník, domovník, senátor, otec troch detí. Čaká, kam ho Boh pošle.

Nakrúcanie zahájil režisér Pavel Koutecký v roku 1990, vtedy v jednom z posledných filmových týždenníkov premietaných v kinách s názvom PO ROKU. Pokračoval v ňom až do roku 2006. Na podnet producentky po ňom prevzal štafetu režisér Jan Šikl. Zaznamenané udalosti životov štvorice hrdinov sú v mnohom typické pre vývoj českej spoločnosti od zlomového roku 1989. Filmom diváka sprevádzajú animované predely.

Druhý diel unikátneho filmového projektu je venovaný Martinovi Mejstříkovi, introvertovi a húževnatému bojovníkovi za vlastné pravdy, študentovi, novinárovi a senátorovi. Pritom sa javí ako človek neistý a tápajúci, ktorý sa snaží skryť svoje nedostatky. Je nezáludný, avšak o svojich krokoch racionálne kalkulujúci, stále hľadajúci sám seba. I takýmto osobám sa môže stať, že po žiarivej kariére ochutnajú horkosť nezamestnanosti.

Detail filmu

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít