Scéna z filmu Nick Cave: 20 000 dní na Zemi
Scéna z filmu Nick Cave: 20 000 dní na Zemi
Scéna z filmu Nick Cave: 20 000 dní na Zemi
Zdielať cez
  • Facebook
  • Twitter

Nick Cave: 20 000 dní na Zemi

Réžia
Rok výroby 
2014
Krajina pôvodu
  • Spojené kráľovstvo
Minutáž
98min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Hudobný dokument o jednej z najtajomnejších postáv hudobného a filmového sveta. Nie je však tradičnou biografickou retrospektívou, ale snaží sa, na pozadí kombinácie reality a fikcie, zaznamenať tvorivý život hudobníka, ktorý ktorý má dnes 65 rokov a stále sa nechá unášať Múzou. Film zachytáva dvadsaťtisíci deň v živote Nicka Cava. Vnútro umelecky tvorivej a multifunkčnej osobnosti ktorého obklopuje démonická a temná svätožiara – sa odkrýva v osobitej poetickej mozaike.

Invenčná dokudráma predstavuje austrálskeho speváka, textára, príležitostného skladateľa, básnika a herca ako ústrednú postavu, ale zároveň aj ako spolu-konšpirátora. Dokumentuje jeho umelecké pôsobenie a prináša príbeh jeho 20 000-dňového pôsobenia na planéte. Aj keď nenosí označenie superstar, niet pochýb, že po vyše štyridsiatich rokoch na hudobnej scéne je Nick Cave legendou. Od svojich tínedžerských čias v post-punkovej kapele The Birthday Party, neskôr v skupine Grindeman, sa prepracoval až k The Bad Seeds. Tento jeho sólový projekt je na hudobnej scéne vyše 30 rokov. Film voľne zaznamenáva 24 hodín v Caveovom živote, kedy sám skúma svoje piesne a transformuje hudbu z neforemného náčrtu až po hit.

Diváci v tomto diele nájdu aj halucinačné rozhovory a hrané pasáže s Cavovým hlasom. Písanie textov Cave vo filme prirovnáva ku kanibalizmu – najskôr požuje skúsenosti a potom ich vypľúva v podobe piesní. Spojenie medzi Cavom a tvorcami tohto nezvyčajného diela demonštruje jedinečná kombinácia dokumentárnej eseje a filmovej fikcie. Všetci spoluautori sa pokúšajú prostredníctvom rafinovanosti a mýtu objaviť pravdu a kladú si otázku: Koľko dní tu žijeme a ako sme tento čas využili?

Celovečerným režisérskym debutom, nadväzuje dvojica vizuálnych umelcov Iain Forsyth a Jane Pollardová na sedemročnú intenzívnu spoluprácu s Nickom Caveom.

Film bohužiaľ nie je k dispozícii :(

V našom aktuálnom programe ale objavíte ďalšie skvelé filmy.

Detail filmu

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít