Scéna z filmu Návrat do horiaceho domu
Scéna z filmu Návrat do horiaceho domu
Scéna z filmu Návrat do horiaceho domu
Zdielať cez
  • Facebook
  • Twitter

Návrat do horiaceho domu

Réžia
Rok výroby 
2015
Krajina pôvodu
  • Slovensko
Minutáž
70min 
Titulky 

Dokumentárny film Návrat do horiaceho domu predstavuje život Chavivy Reickovej (1914 - 1944), hrdinky Slovenského národného povstania, príslušníčky britskej spravodajskej služby, aktivistky a zanietenej sionistky. Prináša nielen množstvo dosiaľ neznámych archívnych materiálov, spomienky pamätníkov a putovanie po Chaviviných stopách na Slovensku, v Londýne a v Izraeli, ale predovšetkým príbeh príťažlivej osobnosti, ktorý môže inšpirovať i v súčasnosti. Aký je dnešný odkaz Chavivy Reickovej – pre jej rodné Slovensko, pre Izrael ale aj Európu v čase silnejúcich nacionalistických hnutí?

Chaviva Reicková vyrastala v chudobných pomeroch židovskej rodiny. Nestarala sa len o seba, naopak bola hnaná nutkavou túžbou pomáhať druhým. Doma, v Bystrici ju poznali ako výstrednú mladú ženu, jazdiacu na motorke, aktívnu v dobrovoľníckych spolkoch. Keď prišiel na Slovensko fašizmus, pomáhala Židom vybavovať víza do vtedajšej Palestíny. Nakoniec tam sama odcestovala, budovať židovský štát, dnešný Izrael. Keď vypuklo na Slovensku povstanie, neváhala a rozhodla sa pre návrat do "horiaceho domu" ako vojačka Churchillovej tajnej služby.

Chavivin osobný príbeh zároveň otvára i všeobecnejšiu tému pôsobenia žien v SNP i v dnešnej armáde. Čo si myslia dnešné Chavivy, vojačky na Slovensku i v Izraeli, o svojej službe vlasti? Na pozadí udalostí spred 70 rokov sa režisérka s obavami pozerá na rast pravicového extrémizmu v súčasnosti.


Film s anglickými titulkami tu

Detail filmu

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít