Scéna z filmu Kupónová privatizácia
Scéna z filmu Kupónová privatizácia
Scéna z filmu Kupónová privatizácia
Scéna z filmu Kupónová privatizácia

Kupónová privatizácia

Réžia
Rok výroby 
2015
Krajina pôvodu
  • Česko
  • Slovensko
Minutáž
92min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Príbeh transformácie československej i slovenskej ekonomiky očami jej aktérov po vyše štvrťstoročí. Po Nežnej revolúcii v roku 1989, bolo nutné vo vtedajšom Československu riešiť aj iné veci, ako sloboda prejavu, demokracia či výmena starých politických kádrov. Bolo treba naštartovať ekonomiku, ktorej výkonnosť a efektivita v osemdesiatych rokoch minulého storočia prudko klesali.

Ekonomická transformácia sa odohrala v období, ktoré zakladalo novú českú a slovenskú štátnosť, bola tak na jednej strane prezentovaná ako kľúč k prerodu totalitne riadenej spoločnosti na spoločnosť demokratickú, na strane druhej ju ale verejnosť chápala ako proces nového prerozdelenia majetku - od štátu k ľuďom.

Socialistické plánované hospodárstvo vygenerovalo iba málo ľudí, ktorí boli schopní transformovať ekonomiku na princípoch trhového mechanizmu. Situáciu bolo nutné naliehavo riešiť, ale kardinálnym problémom bol absolútny nedostatok domáceho kapitálu a vstup zahraničných investorov bol v tom období ešte politicky nepriechodný. A tak sa politickí i ekonomickí lídri dohodli na spôsobe, že ak nie je nikto, kto by štátny majetok dokázal kúpiť, treba ho ľuďom jednoducho darovať. Takmer zadarmo, len za symbolický poplatok. A tak sa pomaly začal rodiť mechanizmus kupónovej privatizácie.
Tento film odhaľuje jej politické pozadie a východiská, a to spôsobom nevídane otvoreným, kritickým a po vyše štvrťstoročí aj analytickým. Je to silný príbeh, ktorí nielen staršiu generáciu vráti do revolučných prelomových rokov, ale v mnohých prípadoch otvorí oči aj mladej generácii, ktorá získa nový pohľad na prvé kroky demokracie u nás, ale aj na vznik novej ekonomickej oligarchie, ktorú toto obdobie sformovalo.

Detail filmu

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít