August 1968: Okupácia

Okupácia Československa vojskami Varšavskej zmluvy 21.augusta 1968 nie je len uzavretou historickou udalosťou. Stačí sa pozrieť na východ od našich hraníc. Aktuálny odkaz, ktorý v sebe nesú dokumenty, hrané filmy a eseje z nášho programu, nabáda k emaptii a ostražitosti. Pretože morálne hranice veľkých dejín bývajú často krehké.

Dokumentarista Ján Šikl našiel pre svoj dokument Rekonštrukcia okupácie jedinečné a nikdy nevidené zábery z týchto pohnutých dní a vydal sa pátrať po ich autoroch a aktéroch. S ožívajúcimi spomienkami zisťujeme, že minulosť stále trvá a niektoré historické okamihy dodnes utvárajú našu identitu. Krátky film Zmatek Evalda Schorma vznikol na prelome rokov 1968 a 1969 a po dvadsaťročnom ukrývaní bol dokončený až v roku 1990.

Subjektívny pohľad vojakov „spriatelených“ vojsk, ich myšlienky a pocity počas okupácie Československa sú predmetom kolektívneho dokumentu Okupácia 1968. Film pátra po tom, ako sa človek zachová, keď sa ocitne v centre dejín.

Hraný film Okupácia Michala Nohejla sa odohráva na večierku divadelných hercov, na ktorý sa omylom dostaví aj opitý ruský dôstojník. A z okupovaného baru vedie iba jediná cesta: revolúcia!

Vybrané filmy

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít